Henkilökunnan kirurgisen suu-nenäsuojuksen tai visiirin käyttö Tampereen ja Oriveden sote-palveluissa COVID-19-pandemian aikana

02.10.2020

Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue 1.10.2020 Infektioiden torjuntayksikkö/sr

OHJE

Henkilökunnan kirurgisen suu-nenäsuojuksen tai visiirin käyttö Tampereen ja Oriveden sote-palveluissa COVID-19-pandemian aikana

Pirkanmaan alueen Covid-19-tartuntojen lisääntymisen myötä on kirurgisten suu-nenäsuojusten, visiirien ja muiden kasvomaskien käyttösuosituksia sosiaali- ja terveydenhuollossa muutettu. Ohjeen tarkoituksena on suojata asiakkaita tartunnoilta ja estää henkilökunnan välillä tapahtuvia tartuntoja.

Ohje koskee soten työntekijöitä sekä soten yksiköissä työskenteleviä ja ulkopuolelta tulevia muita työntekijöitä, yhteistyökumppaneita ja tukipalveluyksiköiden työntekijöitä. Yksikkö antaa ulkopuolelta tulevalle työntekijälle kirurgisen suu-nenäsuojuksen, mikäli hänellä ei sitä ole.

Ikäihmisten asumispalveluita, kotihoitoa, päivä- ja palvelukeskuksia, mielenterveys- ja päihde- sekä vammaispalveluiden asumisyksiköitä koskevat jo aiemmin laaditut ohjeet suojainten käytöstä, mutta niissäkin kevytmaskeja suositellaan käytettäväksi vain, jos kirurgisia suu-nenäsuojuksia tai visiirejä ei ole saatavilla.

Toimintaohje

Soten yksiköissä työskentelevät käyttävät kirurgista suu-nenäsuojusta tai koko kasvot peittävää visiiriä koronaviruspandemian aikana työskennellessään koko työvuoron tai käyntiajan näissä tiloissa ollessa, myös käytävillä ja toimistotiloissa. Asiakaskäynneillä käytetään kirurgista suu-nenäsuojusta tai visiiriä.

Taukojen aikana suu-nenäsuojusta tai visiiriä ei tarvitse käyttää, vaan taukojen aikana työntekijöiden on huolehdittava turvavälien (1.5 metriä) toteutumisesta. Yksikössä esimies määrittelee kuinka monta työntekijää voi samanaikaisesti olla taukohuoneessa, jotta turvavälit voidaan pitää. Ruokailuajat porrastetaan siten, ettei määrä ylity. Mikäli mahdollista, ruokaillaan aina samoissa ryhmissä, jotta kontaktien määrä pysyy mahdollisimman pienenä.

Suu-nenäsuojusta tai visiiriä ei tarvitse käyttää työskenneltäessä yksin omassa huoneessa. Sitä ei tarvitse käyttää myöskään kontakteissa, joissa työntekijän ja asiakkaan välissä on ikkuna tai suojapleksi, ellei työntekijä työskentele toimistotilassa yhdessä muiden työntekijöiden kanssa. Jos työntekijä tekee pelkästään toimistotyötä eikä kohtaa työssään asiakastyöntekijöitä, ei kasvosuojusta tarvitse käyttää, mikäli toimistotiloissa voidaan noudattaa koko ajan 1,5-2 m turvavälejä.

Kirurgisen suu-nenäsuojuksen käyttö:

 • ·  Voit käyttää samaa suojusta, kunnes se kostuu, likaantuu tai joudut jostain muusta syystä poistamaan sen kasvoilta (esim. tauolle mennessä).

 • ·  Älä koskettele suojusta käytön aikana. Älä laske suojusta rinnuksille, leuan alle tai nosta otsalle. Suojuksen tulee olla kasvoilla paikallaan koskematta koko käyttöajan. Jos koskettelet sitä, vaihda se.

 • ·  Kirurginen suu-nenäsuojus tulee vaihtaa puhtaaseen myös ennen aseptiikkaa vaativia toimenpiteitä sekä pisaravarotoimin ja/tai kosketusvarotoimin hoidettavan asiakkaan hoitamisen jälkeen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue 1.10.2020 Infektioiden torjuntayksikkö/sr

Suu-nenäsuojuksen pukeminen ja riisuminen-video (2 min)

OHJE

Kirurgisen suu-nenäsuojuksen pukeminen:

 1. Desinfioi kädet.

 2. Pue kirurginen suu-nenäsuojus. Asettele se huolellisesti kasvoille, koska et voi korjailla asentoa

  myöhemmin. Älä koske suojuksen keskiosaan.

 3. Desinfioi kädet.

Kirurgisen suu-nenäsuojuksen riisuminen:

1. Desinfioi kädet. Poista suojus koskemalla vain kiinnitysnauhoihin tai kumilenkkeihin. Älä koske suojainosaan.

2. Desinfioi kädet suojuksen poistamisen jälkeen.

Visiirin käyttö:

 • ·  Voit käyttää visiiriä yhtäjaksoisesti taukoon saakka, jos et koskettele sitä käytön aikana.

 • ·  Riisu ja desinfioi visiiri käytön aikana, jos se likaantuu.

 • ·  Visiiri tulee desinfioida myös ennen aseptiikkaa vaativia toimenpiteitä sekä pisaravarotoimin ja /tai

  kosketusvarotoimiin hoidettavan asiakkaan huoneesta poistuttaessa.

 • ·  Visiirin tulee olla paikallaan koskematta koko käyttöajan.

· Mikäli visiirissä on pehmusteosia tai se on muuten hankalasti puhdistettavissa, käytä sitä henkilökohtaisena suojaimena.

Visiirin pukeminen:

 1. Desinfioi kädet.

 2. Asettele puhdas visiiri paikalleen huolellisesti.

 3. Desinfioi kädet.

Visiirin riisuminen:

 1. Desinfioi kädet.

 2. Pue suojakäsineet ja ota desinfektiopyyhe toiseen käteen.

 3. Riisu visiiri.

4. Pyyhi visiiri desinfektiopyyhkeellä (esim. Apowipe) tai käytä pyyhkimiseen desinfektioaineliuosta (esim. Erisan Oxy+ 2% tai Easydes) ja kertakäyttöistä pyyhettä. Jos visiiri jää sameaksi, kuivaa se kertakäyttöpyyhkeellä tai tarvittaessa huuhtele vedellä ja kuivaa.

5. Aseta desinfioitu visiiri puhtaalle tasolle (tason voi tarvittaessa desinfioida samaa desinfektiopyyhettä käyttäen) tai suoraan puhtaaseen muovipussiin. Säilytä desinfioitu visiiri niin, että se pysyy puhtaana.

6. Voit kuljettaa desinfioitua visiiriäsi puhtaassa muovipussissa työpisteestä toiseen.
7. Visiiriä voidaan käyttää uudelleen niin monta kertaa, kun se pysyy toimintakuntoisena.

Muita suojaimia käytetään asiakkaan varotoimiluokan mukaisesti esim. MRSA-kantajan kohdalla noudatetaan kosketusvarotoimia ohjeiden mukaisesti.

Jos epäillään COVID-19-infektiota, noudatetaan erillisiä hoito- ja suojainohjeita. (Tays)