SUOJAINTEN KÄYTTÖ KOTIHOIDOSSA KORONA COVID-19 PANDEMIAN AIKANA

07.12.2020

Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue
Infektioiden torjuntayksikkö/sr 4.12.2020

SUOJAINTEN KÄYTTÖ KOTIHOIDOSSA KORONA COVID-19 PANDEMIAN AIKANA

Pirkanmaalla toimitaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin linjausten mukaisesti. Hengitystievirukset tarttuvat kosketuksen kautta (käsihygienia) ja hengitysteistä tulevien pisaroiden välityksellä kahden metrin päähän. Aerosolia aiheuttavissa toimenpiteissä esim. liman imeminen hengitysteistä, elvytys tai intubaatio, voi tapahtua tartunta myös aerosolista, jolloin käytetään FFP2- tai FFP3- hengityksensuojainta. Kotihoidossa on näitä toimenpiteitä harvoin.

Kaikki käyttävät koko ajan kotihoidon toimistotiloissa ja muissa kokoontumisissa kirurgista suu-nenäsuojusta (tyyppi II). Ruokailut porrastetaan niin, että mahdollisimman vähän työntekijöitä on ilman kirurgista suu-nenäsuojusta (tyyppi II) yhtä aikaa samassa tilassa. Ilman suojainta ollaan vain se aika mikä kuluu syömiseen. Suojain riisutaan vasta kun aletaan syömään ja välittömästi ruokailun loputtua puetaan uusi puhdas suu-nenäsuojain. Tarkoituksena on estää työntekijöiden välisiä tartuntoja.

Visiiriä käytettäessä on huomioitava, että se ei suojaa asiakasta työntekijästä lähtöisin olevilta pisaroilta yhtä hyvin kuin kirurginen suu-nenäsuojus. Visiiri on alapuolelta avoin, joten se ei sovellu tilanteisiin, joissa työntekijä on erittäin lähellä asiakasta tai asiakkaan yläpuolella. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi vuoteessa olevan asiakkaan hoito ja tutkiminen.

Opeta asiakkaille hyvä yskimis- ja käsihygienia. Ohjeet eri kielillä löytyy netistä: https://aineistopankki.thl.fi/l/28Kmmw89m2Hn.

Asiakas, jolla ei ole hengitystieoireita

 • ·  Tavanomaiset varotoimet

 • ·  Asiakkaan kotiin mennessä pue kirurginen suu-nenäsuojus (tyyppi II).

 • ·  Tutkiessasi tai hoitaessasi asiakkaan ylähengitysteitä (nielun, nenän tai suun aluetta, hampaiden ja

  tekohampaiden harjaaminen) käytä kirurgista suu-nenäsuojusta (tyyppi II) ja silmäsuojainta tai visiiriä.

  Oireeton, karanteenipäätöksellä karanteeniin määrätty tai omaehtoisessa karanteenissa oleva asiakas

· Asiakkaan kotiin mennessä pue kirurginen suu-nenäsuojus (tyyppi II) ja suojalasit, silmäsuojain tai visiiri Hengitystieoireinen asiakas (myös todettu tai epäily COVID-19 infektio)

 • ·  Noudata käynnillä kosketus- ja pisaravarotoimia tavanomaisten varotoimien lisäksi.

 • ·  Pue asiakkaan kotiin mennessä kertakäyttöiset suojakäsineet

 • ·  Pue asiakkaan kotiin mennessä kertakäyttöinen pitkähihainen suojaesiliina tai suojatakki. Ellei pitkähihaista

  suojavaatetta ole saatavilla, käytä hihatonta esiliinaa ja desinfioi käsivarret käsihuuhteella työasun hihaan asti suojaimia riisuessasi.

  Kotihoidon video suojainten pukeminen ja riisuminen:

  Laita aina käytetty kertakäyttöinen suojain jätteisiin, myös kengänsuojukset.

Kirurgisen suu-nenäsuojuksen (tyyppi II) sijaan joissakin tilanteissa voi olla perusteltua käyttää myös pitkää koko kasvot

peittävää visiiriä. Tällaisia ovat esimerkiksi lääketieteelliset syyt. Esimiehen kanssa on sovittava erikseen visiirin käytöstä.

· Asiakkaan kotiin mennessä pue kirurginen suu-nenäsuojus (tyyppi II) ja monikäyttöiset suojalasit tai visiiri. Desinfioi suojalasit tai visiiri riisumisen jälkeen desinfektioaineella (esim. Apowipe-, Easydes-, WetWipe Triamin desinfektiopyyhe tai Oxivir Plus 3,5%, Erisan Oxy+ 2%, Easydes käyttöliuosta ja kertakäyttöistä siivouspyyhettä) ja säilytä puhtaasti esim. puhtaassa muovipussissa kotikäyntilaukussasi.

· Käytä kertakäyttöistä suojapäähinettä tai hiussuojaa, mikäli on huomattava eriteroiskeiden vaara.

Asiakas, jolla on muu kosketus- tai pisaravarotoimia edellyttävä mikrobi esim. MRSA, Clostridium difficile

· Noudata lisäksi mikrobikohtaisia hygieniaohjeita.