SUOJAINTEN KÄYTTÖ KOTIHOIDOSSA KORONA COVID-19 PANDEMIAN AIKANA

27.05.2021

page1image464

Ohje

Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue
Infektioiden torjuntayksikkö/sr 29.4.2021

SUOJAINTEN KÄYTTÖ KOTIHOIDOSSA KORONA COVID-19 PANDEMIAN AIKANA

Pirkanmaalla toimitaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin linjausten mukaisesti. Hengitystievirukset tarttuvat kosketuksen kautta (käsihygienia) ja hengitysteistä tulevien pisaroiden välityksellä noin kahden metrin päähän. Aerosolia aiheuttavissa toimenpiteissä esim. liman imeminen hengitysteistä, elvytys tai intubaatio, voi tapahtua tartunta myös aerosolista, jolloin käytetään FFP2-/FFP3- venttiilitöntä hengityksensuojainta. Kotihoidossa on näitä toimenpiteitä harvoin.

Kaikki käyttävät koko ajan kotihoidon toimistotiloissa ja muissa kokoontumisissa kirurgista suu-nenäsuojusta (tyyppi II). Kirurginen suu-nenäsuojain tulee olla jo toimistotilaan mennessä ennen kuin kohtaat ketään kahden metrin säteellä. Toimistotiloissa ollaan vain tarpeellinen aika. Ruokailut porrastetaan niin, että vain yksi työntekijä kerrallaan on ilman kirurgista suu-nenäsuojusta (tyyppi II) / huonetila/loossi tai mv. tila Ilman suojainta ollaan vain se aika mikä kuluu syömiseen, noin 15min. Suojain riisutaan vasta kun aletaan syömään ja välittömästi ruokailun loputtua puetaan uusi puhdas suu-nenäsuojain. Kirurginen suu-nenäsuojain poistetaan vasta toimistotilasta poistumisen jälkeen ja laitetaan jätteisiin. Tarkoituksena on estää työntekijöiden välisiä tartuntoja.

Visiiriä käytettäessä on huomioitava, että se ei suojaa asiakasta työntekijästä lähtöisin olevilta pisaroilta yhtä hyvin kuin kirurginen suu-nenäsuojus. Visiiri on alapuolelta avoin, joten se ei sovellu tilanteisiin, joissa työntekijä on erittäin lähellä asiakasta tai asiakkaan yläpuolella. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi vuoteessa olevan asiakkaan hoito ja tutkiminen.

Opeta asiakkaille hyvä yskimis- ja käsihygienia. Ohjeet eri kielillä löytyy netistä: https://aineistopankki.thl.fi/l/28Kmmw89m2Hn.

Asiakas, jolla ei ole hengitystieoireita

 • ·  Tavanomaiset varotoimet

 • ·  Pue asiakkaan kotiin mennessä kirurginen suu-nenäsuojus (tyyppi II) ennen kuin kohtaat siellä ketään.

 • ·  Tutkiessasi tai hoitaessasi asiakkaan ylähengitysteitä (nielun, nenän tai suun aluetta, hampaiden ja

  tekohampaiden harjaaminen) käytä kirurgista suu-nenäsuojusta (tyyppi II) ja silmäsuojainta tai visiiriä.Oireeton, karanteenipäätöksellä karanteeniin määrätty tai omaehtoisessa karanteenissa oleva asiakas

· Pue asiakkaan kotiin mennessä kirurginen suu-nenäsuojus (tyyppi II) ja suojalasit, silmäsuojain tai visiiriHengitystieoireinen asiakas (myös todettu tai epäily COVID-19 infektio)

 • ·  Noudata käynnillä kosketus- ja pisaravarotoimia tavanomaisten varotoimien lisäksi.

 • ·  Pue asiakkaan kotiin mennessä kertakäyttöiset nitriilisuojakäsineet ennen kuin kosketat asiakasta tai pintoja.

 • ·  Pue asiakkaan kotiin mennessä kertakäyttöinen pitkähihainen suojaesiliina tai suojatakki ennen kuin kosketat

  asiakasta tai hänen lähiympäristöään. Ellei pitkähihaista suojavaatetta ole saatavilla, käytä hihatonta esiliinaa ja desinfioi käsivarret käsihuuhteella työasun hihaan asti suojaimia riisuessasi.

  Kotihoidon video suojainten pukeminen ja riisuminen:

page1image20632

Kirurgisen suu-nenäsuojuksen (tyyppi II) sijaan joissakin tilanteissa voi olla perusteltua käyttää myös pitkää koko kasvot

page1image21800

peittävää visiiriä. Tällaisia ovat esimerkiksi lääketieteelliset syyt. Esimiehen kanssa on sovittava erikseen visiirin käytöstä.

page1image22928

· Pue asiakkaan kotiin mennessä kirurginen suu-nenäsuojus (tyyppi II) ja monikäyttöiset suojalasit tai visiiri. Desinfioi suojalasit tai visiiri riisumisen jälkeen desinfektioaineella (esim. Apowipe-, Easydes-, WetWipe Triamin desinfektiopyyhe tai Oxivir Plus 3,5%, Erisan Oxy+ 2%, Easydes käyttöliuosta ja kertakäyttöistä siivouspyyhettä) ja säilytä puhtaasti esim. puhtaassa muovipussissa kotikäyntilaukussasi.

· Käytä kertakäyttöistä suojapäähinettä tai hiussuojaa, mikäli on huomattava eriteroiskeiden vaara.Asiakas, jolla on muu kosketus- tai pisaravarotoimia edellyttävä mikrobi esim. MRSA, Clostridium difficile

· Noudata lisäksi mikrobikohtaisia hygieniaohjeita.

page1image28464page1image28632

Laita aina käytetyt kertakäyttöiset suojaimet jätteisiin, myös kengänsuojukset.

page1image29520