Hygienia kotihoidossa

Hygienia on haasteellinen aihealue kotihoidossa. Asukkaiden sairaudet, heikentynyt ravitsemustila ja niistä johtuva heikentynyt vastustuskyky lisäävät infektioiden tartuntariskiä. Muistisairaudet asettavat oman haasteensa hyvän hygienian ylläpidolle ja infektioiden ehkäisylle. Hygienia tasapainon saavuttaminen erilaisissa kodeissa ja erilaisten siisteyskäsitysten vuoksi on välillä haastavaa.

Infektioiden aiheuttajina voivat olla bakteerit, virukset ja sienet.Kosketustartunta on tärkein mikrobien leviämistapa. Niinpä käsihygienia on tärkein yksittäinen keino ehkäistä tartuntojen leviämistä asiakkaiden ja henkilökunnan sekä välillä. Tartuttavalla henkilöllä voi olla mikrobin aiheuttama oireinen infektiotauti tai hänellä voi olla mikrobeja iholla tai limakalvoilla ilman infektion oireita. Moniresistenttien mikrobien kantajuus ja niiden aiheuttamien infektioiden määrä on kasvussa. Hyvän hygienian merkitys korostuu näiden hoidossa.

Hoitotilanteissa käytettävien suojainten, hoitovälineiden ja –tarvikkeiden käyttö on oltava perusteltua. Samoin siivotessa ja erityistilanteissa käytettävien desinfektioaineiden käyttö on syytä olla riittävän tehokasta. Hygieniasta huolehtiminen on kaikkien yhteinen tehtävä.

Hygieniahoitajat 2021

 

KORONA-infektion aikana kannattaa seurata PSHPn tiedotteita. Näillekin sivuille päivitetään tietoja, mutta ohjeistuksen muututtua lähes päivittäin, kannattaa ensisijaisesti seurata PSHPn tiedotteita.

PSHP-ohjeet

 

päivitetty 2.11.2022

Syötä salasana nähdäksesi opetusaineisto

Huomaa, että opetusaineistoihin vaadittu salasanan syöttäminen on eri asia kuin kirjautuminen omaan tiliin. Oma tili on tarkoitettu vain osaamistestin suorittamista varten.